Un teleobiectiv 70-300 ieftin si bun

Submit to reddit

tmaron70-300In general in lumea obiectivelor foto bun si ieftin sunt doua cuvinte ce se resping mai ceva ca decenta de emisiunile mondene. Dar din cand in cand veti descoperi mici nestemate.

Eram de ceva vreme in cautarea unui zoom tele, ceva gen 70-300. Am fost anul trecut in delta cu un Canon 55-250 non IS imprumutat (link-ul e de la modelul IS, stiu dar nu gasesc modelul exact ce l-am avut eu).  Si-a facut treaba, nu ma plang, si m-am intors cu poze care altfel nu ar fi existat. Totusi respectivul obiectiv a fost un chin, focus lent, focus ratat, un pic scurt la 250, calitatea imaginii indoielnica. In general a fost nevoie de rafale de 10-20 de fotografii pentru a pastra una, doua.

Asa ca m-am decis sa caut un obiectiv tele pentru mine. Pentru ca nu voi folosi des un astfel de obiectiv nu am vrut unul scump deci modelele L fie ele cu sau fara IS au iesit din start din discutie. Am ramas pe Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM sau Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD

De aici a inceput chinul. Reviewuri, teste, galerii, samples, totul pentru a face o alegere cat mai informata. Pe scurt iata la ce concluzii am ajuns dupa ore intregi pierdute citind reviewuri, forumuri, grafice:

 • Cele doua obiective sunt mai mult asemanatoare decat diferite
 • Amandoua sunt cu stabilizare si motoare ultrasonice
 • Amandoua sunt sub un L ceea ce este de asteptat
 • Au diverse mici dezavantaje (la f deschis calitatea colturilor scade, probleme la diverse focale, etc) Nu in aceleasi locuri dar per total nu pare unul mult mai bun decat celalalt
 • Stabilizarea de imagine de la Tamron ofera 4 stopuri, Canon doar 3 stopuri
 • Tamron are un filet nestandard, inca un rand de filtre (cel putin in trusa mea, voi poate mai aveti altele cu 62mm)
 • Modelul Canon este aproape 1000 de lei mai scump si nu include parasolar in pachet

Simplu, am riscat si am mers pe Tamron (primul obiectiv non brand pe care il am). Nu regret nici un moment decizia mai ales ca de Craciun am platit doar 1400 de lei (~1600 in mod normal) fata de 2400 cat ar fi costat Canonul. Sincer nu inteleg de ce Tamron vinde acest obiectiv la un pret asa mic. Suspectez ca are ceva de-a face cu faptul ca este primul obiectiv Tamron ce foloseste USD (Ultrasonic Silent Drive) si au vrut sa se asigura ca tehnologia face o impresie buna.

Nu am folosit obiectivul foarte mult de cand il am, dar putinul cat l-am folosit mi-a lasat o impresie excelenta:

 • stabilizarea functioneaza foarte, foarte bine
 • il pot folosi in interior fara blitz fara sa merg cu ISO-ul la valori unde fotografia devine inutila
 • este silentios si are focusul suficient de rapid
 • constructie solida, da un sentiment de siguranta si calitate de la prima atingere

Daca aveti intrebari cu privire la acest obiectiv nu ezitati sa lasati un comentariu. Eu l-am cumparat de la F64: Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD

Update:

Mie imi incape destul de “la fix” in compartimentul foto de la rucsac asa ca i-am cumparat un toc sa il pot purta si in compartimentul de sus. Am ales Lambency toc din neopren si incape perfect dar doar cu parasolarul intors.

Iata si un mic exemplu de “ce stie”:
Sunset over Danube by Silviu Vulcan (silviuvulcan)) on 500px.com
Sunset over Danube by Silviu Vulcan