Cea mai tare inventie de la apa calda incoace :) (router portabil 3g)

Submit to reddit

De multe ori cand calatoresc am cel putin doua device-uri care au nevoie de net. Unde e wi-fi e perfect (si intradevar sunt tot mai multe locuri unde este disponibil) dar uneori nu e cazul.  Prima mea tableta nu are modem 3g integrat. Da, merge cel de la RDS pe USB dar consuma multa baterie. Plus ca vreau sa impart netul si cu laptopul. Sigur, pot conecta modemul la laptop si face o retea WiFi adhoc dar tot sunt complicatii.

Dupa aceasta semiintroducere sa tragem cortina:

 Router protabil Tp Link TL-MR3040 cu stick RDS ZTE MF110

Ceea ce vedeti este un router portabil TP-LINK MR3040. Ce face? Multe. Practic are mai multe functii, eu l-am luat pentru prima:

  1. Router 3G WiFi – conectati un modem 3G USB suportat (cel ZTE MF110 de la RDS e suportat “out of the box”, rds este chiar in lista operatorilor din ro dupa instalarea ultimului firmware) si va da internet prin wi-fi si portul de retea (are un singur port RJ45)
  2. Client WISP – il conectati la o retea WiFi existenta si va ofera internet prin reteaua WiFi proprie si portul LAN. (util daca aveti semnal doar in coltul unei camere de hotel de exemplu)
  3. AP – conectati portul LAN (acum WAN) la sursa de internet si va ofera internet prin WiFi (util intr-un hotel ce ofera internet doar prin cablu)
  4. Router wireless – routerul clasic wireless. Internet de la modemul de cablu sau ADSL intra in portul WAN si aveti internet prin reteaua Wi-Fi

Unde este util?

Acasa mai putin. Adica da, poate fi folosit ca un router wireless dar nu e foarte util acolo. La pretul asta gasiti un router cu antene externe si cu 4 porturi lan si 1 wan.

Este clar a fost gandit pentru portabilitate, este mic, are baterie interna (foarte utila probabil ca unde nu e wireless nu veti avea nici multe prize la indemana, producatorul vorbeste de 4-5 ore autonomie, probabil ca depinde de cat de flamand este modemul 3G) si indeplineste toate functiile de care aveti nevoie in deplasare.

Imi place mult si faptul ca portul LAN este utilizabil cand functioneaza ca router 3G. Astfel am internet si la Raspberry Pi 🙂

Este bun de ceva?

Trebuie sa va marturisesc ca mereu am preferat brand-uri recunoscute in retelistica: Cisco, Linksys, Dlink. Dar ultimele experiente cu cei scumpi (vedeti posturile mele despre E3200) precum si experienta buna cand am instalat modele TP-Link cumparate de cunostinte pe principiul Imi trebuie wifi in casa, merg la magazin si intreb care e cel mai ieftin rotuer, vin acasa cu TP-Linkm-au convins sa-i acord o sansa.

Am facut bine. Interfata WEB de configurare e foarte buna, functii sunt toate cate va asteptati probabil cateva in plus. Are toate functiile unui router normal (firewall, upnp, mac filtering, wifi cu securitate wep sau wpa, site scanner, statistici, loguri, etc)

Considerand pretul are un hardware bunicel:

CPU Ram Flash Network USB Serial JTag
AR9331@400MHz 32 MiB 4 MiB 1x 100MBit 2.0 x1 YES NO

Avand in vedere bateria interna si faptul ca suporta OpenWrt posibilitatile de utilizare in moduri nonstandard (robotica, mini web radio player, mini NAS, etc.) sunt multiple. http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3040 va da mai multe detalii.

Nu va pot da detalii despre OpenWrt pentru ca am decis sa-l folosesc in modul standard gandit de producator.

Ce lipseste?

E un pic carcoteala dar mi-ar place la nebunie sa stie sa sharuiasca in retea cardul microSD ce il poti baga in stick-ul de net. Practic pe langa toate functiile de mai sus ai mai avea 16-32Gb de storage portabil la un pret minim. Am scris la Tp Link la sugestii, tare sunt curios ce raspund.

Alternative:

  • Tenda are cateva modele similare, inclusiv unul cu modemul 3g integrat (bagati doar sim). De cate ori m-am atins de un Tenda am ramas foarte neplacut impresionat de software si am evitat
  • Asus WL-330N3G costa aproape la fel de mult si nu include baterie. am unul mai vechi, fara USB ce il folosesc la o imprimanta. Pierde reteaua wireless constant deci l-am sarit
  • Tp Link TL-MR3020 este fratele mai mic al celui prezentat aici. Practic exact acelasi hardware, aceleasi functii, acelasi suport openwrt minus vreo 50 de lei si bateria. Daca nu aveti nevoie de portabilitate luati-l pe el!

De unde cumpar:

PcGarage au fost mai ieftini cand am cumparat eu: TP-Link TL-MR3040 sau fara baterie TL-MR3020 Daca sunteti mare fan Asus il gasiti aici. Incercati si la emag poate intre timp s-a schimbat pretul: TP-Link TL-MR3040.

Clarificare. Am vazut confuzii pe net. Magazinele online se grabesc sa puna titlul Router 3G Aceste routere nu au modem INTERN 3G, aveti nevoie de un modem 3G USB *suportat* deci asigurati-va ca modemul vostru este suportat verificand pagina producatorului.