Ce obiective car cu mine…

Submit to reddit

Cei de la F64 mi-au sadit ideea de a scrie despre ce obiective folosesc si ce obiective (Sigma) asi dori sa am. Cum vedeti nu va ascund ca scriu pentru concurs. Totusi ce scriu despre obiectivele detinute este cat se poate de adevarat.

Toata ziua

All purpose folosesc un Canon EF 28-105mm Mark II (da este modelul cel mai nou, cel care este de dorit; ebay in bunatatea lor ne explica diferentele subtile intre editiile acestui obiectiv) Este unanim recunoscut de multi ca fiind o valoare excelenta pentru cat costa. Eu am inceput viata dslr cu un vechi body de Canon 10d primit cadou de la un prieten. Am avut nevoie de un obiectiv si acesta a fost primul meu obiectiv. Nu am ce sa ma plang de el. Poate doar ca de multe ori simt lipsa unui start la 17mm in loc de 28mm.

Portret

Pentru portrete, si nu numai, folosesc un plastic fantastic. Adica un 50 mm f1.8. Are multe neajunsuri (unul fiind diafragma cu 5 petale) dar la cat costa este excelent. Plus ca, tocmai fiind ieftin nu ma doare sufletul sa il iau la o tura cu bicicleta de exemplu. Spre deosebire de cel de sus acesta este disponibil. Multa lume se agita ca modelul mai vechi (MK I) are montura metalica. E bine, desigur dar nu mi se pare un motiv sa aleg un second hand. Asa ca eu l-am cumparat nou, varianta MK II si nu ma deranjeaza deloc montura. Evident un pro se va orienta la modelul 1.4 sau 1.2L dar pentru un amator mi se pare acceptabil (cu tot cu focusul lui tractoras, lipsa de all time manual) Totusi fata de modelel mai scumpe acesta este muuuult mai mic si mai usor.

Wide

Pentru wide si ultrawide folosesc ceea ce este fara indoiala obiectivul meu favorit: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM Practic este o alegere simpla: daca aveti un body crop si vreti ultrawide acesta este “the one” (parere personala, desigur 🙂 ) Am auzit multe despre el, dar pana nu l-am pus pe aparat nu mi-am putut imagina ce noi perspective iti poate deschide. Fiind pasionat de fotografia de arhitectura urbana, stradute inguste in orase vechi si peisaje nu plec nicaieri fara acest obiectiv.

Tele

Acum un an am fost in delta. Am mers cu un obiectiv de imprumut (o varianta ieftina) si m-am cam chinuit. Sigur ca m-am intors cu poze bune acasa, dar a fost mai mult meritul modului burst decat a obiectivului. Asa ca Mosu’ a venit anult trecut cu un Tamron  70-300 f/4-5.6 Di VC USD. Am o singura nelamurire la acest obiectiv: de ce l-au facut asa ieftin. Toti cei care au scris review-uri comparative spun ca e pe craca cu modelul Canon similar ce pune 1000 de lei in plus la pret. Nu l-am folosit mult inca, pentru ca nu s-a oferit ocazia, dar cand l-am folosit am fost extrem de multumit.

Sigma?

Stiu, scriu pentru un concurs sigma si inca nu am pomenit nici macar odata numele lor, si va spun de ce. Pana acum ceva timp eram convins ca same brand is the way. Adicatelea am Canon iau doar obiective Canon. Right? Wrong! Tamron mi-au demonstrat ca este foarte profitabil sa alegi off-brand. Si aici intra Sigma. Cand am vazut modelul Sigma 17-70mm Contemporary m-a cucerit pe loc. Vroiam de mult sa ma mut in plaja asta pentru all purpose in loc de 28-105. Sigur, m-am lasat pacalit de design, arata foarte solid si profi cu noul design mai sobru si fara mult argintiu. Din fericire review-urile confirma impresia facuta de aspect. Este exact plaja ce imi lipseste la 28-105-ul meu. Nu ma intereseaza zona 70-105, rareori o ating. Dar zona 17-28 imi lipseste mult cand ma plimb doar cu all purpose-ul meu la o iesire cu prietenii sau o plimbare in concediu cand nu vreau sa car multe cu mine. Asa ca ce mai, i-am pus gand rau, si desi deocamdata finantele nu o permit este in varful Wishlist-ului meu!