Review Sapido BRE71n

Submit to reddit

Daca tot am castigat un astfel de device m-am gandit ca un scurt review nu strica. Deoarece folosesc de ceva timp un device asemanator voi profita pentru a compara mereu cele doua routere.

Ce este el?

Este un router mic – foarte mic – cel mai mic cu care m-am jucat de altfel. In ciuda denumirii de router 3G nu are slot de SIM, are in schimb port USB in care poti infige un modem 3G (eu am testat cu cel verde de la RDS, Huawei). Pe portul ethernet si prin wi-fi devine disponibila conexiunea 3G. Pe langa functia 3G to LAN/WI-FI mai stie:

comune cu ML3040

 • router wireless (WAN in portul ethernet, LAN-ul sunt clientii WI-FI)
 • access point WI-FI (portul ethernet este conectat la un LAN existent e.g. un router wired only, clientii wi-fi sunt conectati in acelasi LAN)
 • wireless bridge (se conecteaza prin wi-fi la o retea existenta, portul ethernet devine membru al retelei, legat eventual la un switch)
 • wireless repeater
 • wireless network adapter (functioneaza ca o placa de retea wi-fi)

spre deosebire de “my trusty old” ml3040 mai face:

 • share samba al unui device conectat pe usb (stick, hdd extern)
 • share al unui webcam (lista de webcam-uri compatibile este scurtuta)
 • remote audio (teoretic se conecteaza boxe usb si se poate asculata muzica de pe telefon) – ei mentioneaza airplay dar nu cred ca este acelasi protocol
 • pana la 5 SSID-uri diferite

Instalare si interfata

Daca vi se pare un aparat chinezesc clasic cu un milion de functii care iau ochii nu va inselati, aia este si odata pornita interfata de administrare si incepeti sa-l configurati aceste trasaturi devin evidente. De exemplu din loc in loc in capatul meniurile si textelor in engleza apar ceva litere chinezesti – sper ca vorbesc frumos ca eu nu stiu ce spun.

Functiile de baza functioneaza corect (3g, ap, repeater) cel putin in ultima versiune de firmware. Aaa, asta merita mentionat, fata de versiunea din cutie pe site-ul lor mai erau vreo 4-5 versiuni mai noi. Eram pe punctul sa o instalez pe ultima cand am citit instructiunile, se fac vreo doua update-uri pentru a ajunge la cea mai noua, citez:

*If your firmware version is prior to 1.0.32, please upgrade the latest version by following steps:
Step 1 : Download and Install the Firmware version 1.0.40
Step 2 : After successfully download the firmware version 1.0.40, please download and install the version 1.0.61
Step 3 : After successfully download the firmware version 1.0.61, please download and install the version 1.0.65

cute, isn’t it – cred ca au facut outsource in india la firmware ca suna a stilul lor de programare

Nu am testat functiile mai exotice (webcam, audio) ca nu am device-uri compatibile. Voi reveni in viitor cu un mic benchmark al share-ului samba pentru ca mi se pare o aplicatie interesanta sa share-uiesti un hdd/stick.

Cat l-am folosit eu conexiunea 3G (pana la urma asta mi se pare functia lui principala) a ramas stabila in ciuda faptului ca s-a incins binisor.

OpenWRT

Din pacate nu, cipsetul rtl8196 nu este suportat. Am gasit ceva incercari dar sunt foarte incipiente. Daca vreti un router pentru openwrt cautati in alta parte.

Alte detalii

 • plasticul pare de buna calitate, solid in mana
 • se demonteaza foarte usor, si din ce vad exista sanse sa fie un header jtag (patru pini, sub procesor – daca tineti cont de orientarea scrisului)
 • antena este o simpla sarma indoita (se vede greu in poza, coltul dreapta jos pe pcb-ul cu procesorul) – inseamna ca il puteti usor moda cu o antena externa

Concluzii si legaturi

 • pentru mine nu va inlocui tp-link ml3040 ca router “ce il am tot timpul cu mine” mainly din cauza lipsei unei baterii interne
 • pagina producatorului
 • Il puteti cumpara de la pcgarage, daca review-ul va fost de folos folositi codul meu de afiliere si primiti si o mica reducere.