Streaming audio gratuit al propriei colectii inclusiv pe mobil

Submit to reddit

In questul meu de a avea disponibila intreaga colectie de muzica si audiobooks pe orice device in orice moment am descoperit o noua unealta. Dupa sockso am folosit o vreme Cherry  Music (foarte usurel si simpatic) dar pana la urma am ramas pe Subsonic!

Am cantarit in treacat si ofertele comericiale dar nu m-au atras deoarece:

 • cele disponibile in romania sunt destul de scumpe si slabute (nu am de gand sa ma chinui sa folosesc un serviciu pentru care platesc si astfel am exclus spotify si altele la fel – nu vreau vpn sa il folosesc si sa nu stiu cand schimba protectiile si pica)
 • deja am un home server ce sta pornit 24×7 – altfel cele de mai sus nu mai sunt asa scumpe daca socotiti electricitatea consumata
 • mult din ce ascult este suficient de obscur sa nu se regaseasca in ofertele comerciale

In ciuda faptului ca interfata web este mai clunky si mai greoaie decat ale celorlalte aplicatii, consuma resurse si este mai complex de configurat, are cateva puncte cheie care il fac sa iasa in fata competitiei.

Ce si de ce?

 • Aplicatii pentru telefonul mobil ce fac caching! Da, CherryMusic in browser era o optiune dar de multe ori intrerupea, plus ca nu ramanea nicaieri salvata melodia. Am alocat 20Gb din cardul SD pentru cache si astfel in timp melodiile preferate vor fi disponibile si atunci cand nu am semnal
 • Functie Pin in aplicatie – piesa/albumul este descarcata pentru a fi disponibila offline
 • Multiutilizator – puteti da acces prietenilor si familiei
 • Ascult colectia proprie, fara restrictii – multe din serviciile comerciale nu imi ofera preferatele mele obscure, sau colectia de teatru radiofonic digitizata de pe casete si viniluri
 • Are suport pentru video – eu nu il folosesc pentru ca microserverul meu (HP N40L) nu e destul de puternic pentru transcoding on-the-fly
 • Functioneaza in mod jukebox – aplicatia de pe mobil este telecomanda iar serverul foloseste propria placa de sunet – util daca serverul este un htpc legat si la sistemul de sune. La mine serverul este in dulap si nu are placa de sunet 🙂 Poate in viitor se pot seta alte device-uri ca si jukebox-uri controlabile.

Instalarea este relativ simpla, eu am descarcat pachetul “Stand-alone version (all platforms)”, l-am dezarhivat in /opt, am creat un user subsonic si l-am pornit. Deoarece rulez slackware pe server am avut nevoie si de un script de pornit/oprit, l-am incarcat si pe github daca aveti nevoie. Aplicatia android Subsonic (nu am simtit nevoia sa platesc pentru Dsub)  functioneaza excelent pe telefonul meu Jolla. A fost nevoie sa descarc apk-ul pentru ultima versiune de pe sourceforge deoarece google play imi dadea dintr-un motiv necunoscut o versiune veche. Gasiti aplicatii pentru toate sistemele de operare si platformele mobile pe site-ul subsonic.

Donatie

Functia de mobile streaming si altele sunt dependente de o licenta ce o primiti in urma unei donatii. Este o politica dubioasa pentru un proiect open source dar este la libera alegere a developerului sa o faca. Inca nu m-am hotarat daca voi folosi o versiune compilata fara verificarea donatiei (e la un google search distanta) sau daca voi plati (inca sunt in perioada de gratie). Suma de 12$ pe an mi se pare foarte rezonabila pentru valoarea ce o ofera acest sistem.

Ce aveti nevoie?

 • Server media conectat la internet. Adica un calculator ce sa ruleze aplicatia subsonic (poate fi linux, windows, etc. pe un microserver, intel nuc sau chiar un RaspberryPi)
 • O metoda de a accesa acest calculator cand nu sunteti acasa: port forwardat din router si un serviciu de dynamic dns (daca nu aveti IP fix desigur) gen dyndns sau functia oferita de RDS. Subsonic ofera ceva metoda *.subsonic.org dar nu m-a interesat, deja folosesc DNS dinamic pentru diverse servicii.
 • Telefon mobil suportat (mai toate platformele inclusiv windows mobile sunt suportate), roku, tableta, etc.
 • Daca nu vreti sa folositi doar in zone WiFi o optiune internet acoperitoare, ceva gen 5Gb nelimitat (sic!) de la RDS

Ca de obicei va rog daca gasitii informatiile acestea utile sa utilizati una din reclamele de pe site pentru a va face cumparaturile. Nu va costa nimic (unele chiar va ofera o mica reducere) si ma impulsioneaza si pe mine sa mentin acest site activ.