Rendez-vous cu Rama

Submit to reddit

ramaWow.

Stiu ca este rusinos pentru un pasionat de SF dar abia zilele astea am terminat de citit Rendez-vous cu Rama de Arthur C. Clarke. Acum ca am terminat am inteles si de ce este trecuta prin toate listele de must read ale amatorilor de SF clasic (si nu numai).

Nu voi comenta foarte mult continutul deoarece nu vreau sa va stric placerea voi marca doar cateva puncte care m-au impresionat. In primul rand stimulul pentru imaginatie este fantastic. De mult nu am mai citit o carte care sa ma stimuleze sa imi imaginez tridimensional lumea in care actiunea se desfasoara. Atunci cand voi recititi cartea (si sunt sigur ca o voi face) cred ca o voi face cu hartia milimetrica langa mine. De multe ori am petrecut minute in sir pe o pagina imagindandu-mi in detaliu lumea aceea fantastica.

Viitorul este prezentat foarte realist, tine cont de legile fizicii – nu ofera nici o solutie magica de genul teleportarii Star Trek, si asta din nou mi-a placut. Oamenii ce exploreaza sunt exact asta, oameni cu defectele si limitarile lor si lipsiti de o tehnologie ce face totul prea usor. Nu ma intelegeti gresit, sunt mare fan Star Trek dar mi se pare ca problema abordata intre paginile acestei carti nu se preteaza la “Mr. Data, full scan”. Lumea imensa trebuie explorata prin ochii unui om ce se simte minuscul in imensitatea apasatoare.

Astept cu nerabdare sa am timp sa devorez urmatoarele carti ale seriei, sper sa se mentina la acelasi nivel.

Daca nu aveti aceasta comoara in biblioteca va recomand sa corectati aceasta eroare. Eu am gasit un pret foarte bun online la aici – Rendez-vous cu Rama sau daca preferati varianta cartonata. Marturisesc ca eu am citit varianta in limba engleza, daca ati citit-o pe cea in romana sunt curios cat de buna gasiti ca este traducerea?