Router care “poate 300/100 Mbit” de la RDS

Submit to reddit

pcalix-home-router

Multa vreme am folosit routerul construit cu un celeron dual core. A functionat foarte bine decat ca l-a confiscat jumatatea semnificativa sa-l foloseasca ca desktop deoarece laptopul ei (never again a Sony !) avea tot soiul de probleme enervante.

Pentru o vreme am revenit la batranul Cisco E3200 pe care l-am improspatat cu firmware Tomato. Enervant, deoarece abia putea sa faca NAT la 100-200 Mbit si OpenVPN abia reusea 10 Mbit. Cand RDS au upgradat conexiunea din bunatatea sufletului lor la 300/100 am zis ca e timpul sa revin la ceva serios. M-am tot uitat la ceva mic si cu consum redus si eventual am decis ca va fi fie un Fitlet-X fie un PC Engines APU.

Pro Fitlet-X:

  • 4 porturi gigabit Intel
  • procesor quadcore si de generatie mai noua (castig doar in IPC de ~15% la acelasi clock)

Pro APU:

  • Pret! costa jumatate cu tot cu carcasa si are deja 4Gb onboard (ne-upgradabili dar suficienti ani buni pentru un router)
  • Doua MiniPCIe interne dintre care unul pregatit pentru modem 3/4G

Nu intru in detalii despre asamblare si nici un review complet nu voi face ca au facut altii si nu are rost. Trec in revista doar informatiile dupa care am sapat si nu prea m-am lamurit pana nu l-am cumparat/testat.

4606109727

  • Throughput: fara chestii grele (snort, squid) gurile rele zice ca poate toar 4-500 Mbit (multumiti lui Realtek). Stiu ca nu in Mbit e ideal sa masori un router/firewall da’ pentru acasa imi ajunge. Altii au zis ca poate chiar 600. Eu in prostia mea de pofta nici nu l-am mai testat, i-am dat drumul direct la treaba si acum mi-e tars sa-l mai testez. Ce stiu sigur e ca nu transpira deloc la 300 Mbit.
  • OpenVPN: razbeste un 50 Mbit cu AES-CBC-128. Dezamagitor mai ales ca la intrebarea asta nu prea am gasit raspuns inainte de a cumpara. Este suficient dar era bina sa fie mai mult. Bobcat-ul nu are AES-NI (dealtfel nu ajuta mult la openvpn) si openvpn-ul nu cred ca e multithread-ed – poate de la versiunea 3.x. Fitlet-ul ar trebui sa razbeasca 10-15% mai mult avand in vedere ca are AES-NI si un castig de 15% la IPC datorita generatiei mai noi.
  • Temperatura: dupa intel m-am cam speriat – sta pe la 60 de grade, dar asa sta la toata lumea, si e AMD
  • Wireless: daca il luati tot pentru pfSense luati  Compex WLE200NX ce se vinde de obicei impreuna cu el. E Atheros si se pare ca asta folosesc mai toti pfSensistii.
  • SSD: nu aruncati banii pe porcaria de 16GB no-name ce vine pereche cu el, luati un ADATA de 32GB – e de doua ori mai mare si probabil de doua-trei ori mai rapid.
  • Carcasa: e importanta sa o luati pe cea de la producator – placa e gandita sa preseze procesorul pe baza carcasei pentru racire. Nu e foarte buna – are gauri pentru doua antene desi placa poate avea doua placi MiniPCIe, nu are locas pentru hdd/ssd de 2.5 desi ai port sata pe placa de baza, nu are locas pentru alte USB-uri desi sunt header onboard.

Eu am cumparat de la Wifimag.ro si SSD-ul de la pcgarage dar din pacate acum cand scriu asta pare a fi out of stock. Poate aveti noroc, ca cica in curand apare urmasul cu procesor de generatie mai noua. Ca de obicei daca v-a placut sau a fost util ce am scris folositi unul din link-urile mele pcgarage/emag pentru cumparaturi, ma bucura tare cand vad cate 2 lei in contul de afiliat 🙂